Historia

Under 1890-talet hade glöggen blivit en svensk jultradition med allt vidare spridning. Alla vinhandlare med självaktning hade sin egenkomponerade glögg, oftast med tomteprydda etiketter på egna buteljer. En av huvudstadens mest framstående vinhandelsfirmor var J.D. Grönstedt & Co. En firma grundad redan i mitten av 1800-talet som i början framställde all sin glögg i lagerkällaren på Stora Nygatan i Gamla Stan. På den tiden fanns det många vinhandlare i Stockholm, men JD Grönstedts & Co var känd för att ha den bästa glöggen av dem alla.

Glöggen krävde då, liksom idag, stora förberedelser. Redan i början av året började man samla och mala kryddor. Malningen skedde på den tiden i en kvarn vid Liljeholmen. Kryddorna kom i stora balar för att vägas och blandas till rätta mängder. Sedan lät man kryddblandningen lakas ur i sprit några veckor innan det var dags för beredning. Vid beredningen mixades vin, sockerlag och kryddblandning.

När klarnings- och filtreringsprocessen var slutförd tappades till sist drycken på butelj. I sortimentet fanns då vin- och starkglögg, restaurantglögg med lägre alkoholhalt samt Amerikaglöggen som gick på export.

År 1917 började det tidigare svenska vin- och spritmonopolet, Vin & Sprit, att producera Blossa glögg när bolaget förvärvade vinhandelsfirman JD Grönstedts & Co. Det ursprungliga receptet används än idag och består av europeiska viner som blandas med socker och Blossas unika kryddblandning ­– en ljuvlig välbevarad hemlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>